sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Yö Lokan rannalla


Lokan laavulla olemme yöpyneet monta kertaa, useimmiten syksyllä. Joskus sää on ollut leppeä, toisinaan kylmän tuulinen. Tällä kertaa yövyimme rannalla ensilumen aikaan. Tuuli puhalsi järveltä navakasti ja satoi lunta. Yövyimme autossa ja tulistelimme laavulla illan pimeydessä. Laavulla ei ole puuhuoltoa, joten puut pitää kerätä rannoilta. Se oli hieman haasteellista koska maassa oli jo lunta. Toki olimme ottaneet matkaan myös omia kuivia puita ja tuohia sytykkeiksi.Tulen äärellä istuminen on äärettömän terapeuttista; katsot tulta, joka muuttaa muotoaan koko ajan. Kiirettä ei ole, olet vain siinä ja nautit olostasi. Voiko parempaa olla?

Saatiinhan me kunnon tulet aikaiseksi. Hyvä siinä oli istua iltaa ja katsella myrskyiselle järvelle. Vaatetta tosin piti olla päällä tulesta huolimatta paljon.


Lokan tekoallas rakennettiin vuonna 1967, ja se on Euroopan suurin. Sen avulla säädellään Kemijoen voimalaitoksille tulevan veden määrää. Tekojärven pinta-ala on 315,4 neliökilometriä. Nykyään Sodankylään kuuluva Sompio oli muinoin kuulu luonnonniityistään, porolaitumistaan ja lintusoistaan. Sen asukkaat elivät luonnon ehdoilla, lähes täysin omavaraistaloudessa. Metsästys, kalastus, poronhoito, maanviljely ja marjastus takasivat hyvät oltavat. Kun tieto tekoaltaiden rakennuttamisesta tuli, yli 600 ihmistä joutui muuttamaan tekojärven alta pois. Osalle asukkaista se oli jo kolmas evakko, sillä he olivat kokeneet myös sotien evakkoajat. Perheet, jotka täältä joutuivat muuttamaan pois, hajaantuivat ympäri Lappia. Osa lähti Ruotsiin. Suurin osa jäi kuitenkin asumaan Sodankylän alueelle.

Illan pimeydessä ei montakaan kuvaa tullut otettua. Tältä näytti maisema aamulla autossa nukutun yön jölkeen kun aukaisi auton takaoven. Lämpötila oli noussut lämpimän puolelle ja ensilumi oli jo alkanut sulaa. Autossa on tullut nukuttua monta monituista yötä. Takapenkit nurin, alle ilmatäytteinen patja ja siihen päälle täkki ja tyynyt tai makuupussi. makeat yöunet on taattu ;)


Tämä kuva on otettu jollakin aikaisemmalla reissulla kun ilma on ollut kirkkaampi. Nattaset näkyy järven toisella puolen. Nattaset eli nattastunturit koostuvat kuudesta tunturista ja ne kaikki sijaitsevat 1956 perustetun Sompion luonnonpuiston alueella. Kaksi tuntureista näkyvät lokan rannalle melkein identtisinä.




"Sompionmaan osaksi tuli vaipua aaltojen alle" todetaan haikeatunnelmaisessa dokumentissa. Kaikkiaan 83 tilaa purettiin tai poltettiin tekoaltaiden tieltä. Aaltoihin jäi seisomaan noin 200 000 kuutiometriä puita. Näitä puita rantautuu edelleen Lokan rannoille. Lokan tekojärven alle jäi Euroopan ja Suomen suurin aapasuo Posoaapa.






Lokan allas suunniteltiin alun perin vain vesivarastoksi, mutta sinne kehittyi runsas kalakanta, jota vielä voimistettiin siikaistutuksilla. Kalaston lisääntyminen on muuttanut myös paikallisten suhtautumista altaaseen myönteisemmäksi. Lokassa on kalasatama ja muutamia kalastajia, jotka saavat elantonsa kalastamisesta.



Lokan laavu aamulla kun myrsky oli jo laantunut ja ensilumi alkanut sulaa.

Lokan laavun seiniin on moni kulkija kirjannut käyntinsä.


 

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...