lauantai 6. tammikuuta 2018

Ex tempore budjettimatkailua Levillä

Levitunturin päältä gondoli -hissin yläasemalta länteen päin avautuva maisema hieman keskipäivän jälkeen


Ex tempore on latinaa tarkoittaa ”hetkestä”. Sitä käytetään erityisesti, kun joudutaan pitämään esitelmä, puhe tai muu esitys yleisön edessä täysin valmistautumatta. Muissa tapauksissa sanonta tarkoittaa nopeasti harkittua, päätettyä tai toteutettua asiaa. No näin kävi nyt taas. Päätin edellisenä iltana että lähden seuraavana aamuna Leville kätköilemään ja lataamaan akkuja kun oli vielä muutama päivä vapaata ennen töihin paluuta. 


Nettiä selaamaan ja majapaikkaa etsimään. Tarjontaahan kyllä oli vielä, mutta hinnatkin sen mukaiset. Huh, huh, en kyllä ala kahden yön nukkumapaikasta maksamaan 260-1300 euroa. Levillähän eletään nyt ulkomaalaisten turistien sesonkiaikaa, mikä selittää osaltaan hintoja. Laajensin hakua; ja katsos mitä sieltä oikein löytyy. 15 km:n päässä Levin keskustasta Inariin päin on majatalo Jurtta, jossa majoitus yhden hengen huoneessa maksaa yhteensä 88 euroa kahdelta yöltä. Aivan tuntematon paikka minulle, mutta sitäkin kiinnostavampaa on lähteä reissuun kun ei aivan varmasti tiedä mitä siellä odottaa. Olen aina suosinut edullisia majoituskohteita. On sitä tietenkin muutaman kerran tullut yövyttyä hienoissa ja kalliissa hotelleissakin. Jotenkin en vain jaksa ymmärtää hienojen seinien viehätystä kun minun reissuilla majapaikka on vain nukkumista, peseytymistä ja ruokailua varten. Mistään en katso jääväni paitsi vaikka en maksakaan itseäni kipeäksi luksuksesta. Toinen syy on tietenkin se, että kun majoitun edullisemmin, minulla on varaa matkustaa useammin. Monesti nämä ”villit” majoituskohteet ovat myös paljon persoonallisempia kuin standardoidut hotelliketjut.
Aamulla pakkasin tavarat autoon ja kohti Leviä. Utsuvaaran puolella lumikenkäilyä kätköjä etsien muutama tunti. Melkein vesikeli ja lunta sateli hiljalleen.
Sitten katsomaan sitä majoitusta; mitähän sieltä löytyy? Paikka oli syrjässä kaikesta hulinasta. Mitään tarvittavaa sieltä ei kuitenkaan puuttunut. Huoneet olivat yksinkertaisesti ja retrohenkisesti sisustettuja ja siistejä.  Sauna, pesuhuone ja yhteiset tilat (keittiö ja oleskelutila) olivat vasta remontoituja ja toimivia. Oli siellä muitakin majoittujia, joiden kanssa oli mukava jutustella siitä, minkälaisella reissulla kukin oli. Revontulien katseluun riitti kun puki tarpeeksi vaatetta päälle ja meni ulos, koska häiritsevää valosaatetta ei ollut pilaamassa taivaan ilotulitusta.
Ylhäällä tunturin päällä kaikki saavat tykkylumikuorrutuksen, niin myös tämä pikku mökki.


Toisena päivänä hurautin gondoli hissin parkkipaikalle ja ostin pelkän menolipun ylös tunturin päälle. Alhaalla oli pakkasta -15 astetta ja ylhäällä tunturin päällä vain -6 astetta. Aurinko nousi tänään Levillä klo 11.45 ja laski klo 13.07, eli päivän pituus oli vain 1 tunti ja 22 minuuttia. Sinistä hämärää 2 tuntia ja 13 minuuttia, sen jälkeen pimeää.
Tunturin päällä hetki maisemien ihastelua ja lumikengät jalkaan. Alussa piti jonkin matkaa kulkea laskettelurinnettä pitkin, mutta sitten saikin jo siirtyä metsän puolelle ”kenkäilemään”. Monta kertaa piti pysähtyä ihastelemaan maiseman kauneutta ja lumisia puita. Ai että oli hyvä hengittää ja ladata henkisiä akkuja. Pakkanen kiristyi ja autolle tulessani sitä olikin jo reilut -20 astetta. Hyvä oli illalla rauhassa saunoa ja pestä päivän hiet pois. 


Näitä maisemia sai lumikenkäillessä ihailla.

Hetkeksi eksyin kävelemään myös hoidettuun laskettelurinteeseen ;) Taustalla Kätkätunturi ja Pyhätunturi.
Rinnettä alaspäin. Kuvassa taustalla Ylläs ja Aakenustunturit.


Budjettimatkani hinnaksi tuli loppujen lopuksi 153,50 euroa jos auton polttoaineita ei lasketa. Tuolla rahalla sai kyläkaupasta eväät aamu- ja iltapaloille, hissilipun, majoituksen ja kolmena päivänä yhdistetyn lounaan ja päivällisen Levin keskustassa olevalla huoltoasemalla. Kolme päivää ja kaksi yötä; ei paha! Nyt voikin sitten alkaa säästyneillä rahoilla suunnittelemaan seuraavaa reissua ;)

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...