sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Pohjasenlammen autiotupa sijaitsee Ylitornion kunnan alueella Aavasaksa - Muurola -tien pohjoispuolella noin 23 kilometriä Muurolasta Aavasaksalle päin. Metsäutotietä pitää ensin ajaa noin 3 km. Metsäautotieltä lähtee merkitty reitti Pohjasenlammen autiotuvalle. Patikointimatkaa viitalta tulee vain 1,5 km. Metsäautotie on kohtuullisen huonossa kunnossa, ajettava henkilöautolla varoen. Talvella auto on jätettävä Aavasaksa - Muurola tien varteen ja jatkettava siitä suksilla, lumikengillä tai moottorikelkalla.

Vaihtoehtoinen reitti tuvalle on viitalta suoraan suon yli.

Olihan se suo taas märkä ;)

Välillä sai kävellä vähän kuivempaakin maastoa.

Suon syksyistä väriloistoa.

Pohjasenlammen autiotupa. Edellisen käynnin jälkeen on Metsähallitus uusinut terassin lattian.

Kämppä on pieni, erittäin siisti ja tunnelmallinen.

Kämpässä mahtuu yöpymään 3-4 henkeä.

Kämpän vieressä on pieni lampi, joka ei olekaan nimeltään Pohjasenlampi vaan pöytälampi.

Kämpässä on tehokas kamiina, joka syttyy hyvin kun ensin vuolee kiehiset sytykkeeksi. Metsähallisus huolehtii kämpän puuhuollon, mutta puut pitää itse pilkkoa.

Kämpän läheisyydessä on Rumanmaan savotan pääpirtin rauniot. Kämpän seinällä on taulu, jossa kerrotaan että Rumassamaassa oli suuri savotta vuosina 1929-1931. Suurimmillaan savotan vahvuus oli yli kaksisataa henkeä.

Kämpän seinäälä olevassa taulussa on kuvia ajasta, jolloin Rumassamaassa savotta oli toiminnassa.

Rumanmaan savotan työmiehiä tauolla. (Kuva kämpän seinällä)

Illan pimetessä kynttilän valo tuo tunnelmaa kämppään.

Tällainen näkymä kämpän ikkunasta aamulla. Hyvin tarkeni yön nukkua, välillä oli liiankin kuuma kun tuli kamiinaa lämmitettyä illalla aika reilusti.

Aamulla kämpän siivous ja puita tupaan seuraavalle kävijälle. Kämpällä ei ole "jätehuoltoa", joten toimitaan periaatteella sen minkä jaksat kantaa tullessasi jaksat kantaa myös pois lähtiessäsi.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...