perjantai 23. helmikuuta 2018

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumikengät vai metsäsukset? Voiton veivät metsäsukset. Tiedossa oli siis umpihankihiihtoa. Metsäsukset ovat ovat latu-urille tarkoitettuja suksia leveämmät ja pidemmät, monoja ei tarvita vaan kumisaappaat villasukilla vahvistettuna käyvät hyvin. Pakkasta oli noin -6 astetta, eli oikein sopiva sää. Auringosta ei saatu tällä reissulla nauttia...no kaikkea ei voi saada.

Pojasenlammelle jos mielii talvella matkaa tehdään aluksi tienpohjaa pitkin, jota ei aurata talvisin. Tienpohjaa kuljetaan noin kolme kilometriä ja sitten vaihtoehtona on mennä merkittyä reittiä tain suon poikki suoraan. No meidän reitti on näillä keleillä tietenkin se suon poikki suoraan. 

Vanhat, mutta hyvin toimivat metsäsukset. Sukset ovat pitkät ja leveät, eikä ne upottaneet juuri lainkaan. Vauhti ei päätä huimaa, vaan tahti on tasaisen tappavaa ;)

Matkaa tuvalle tulee pikitieltä noin neljä kilometriä. Ei ole paljon, mutta hiki siinä tuli. Maisemat niin talvisen lumiset.

Mökille päästiin. Ensimmäinen tehtävä oli lapioida lunta pois mökin terassilta sen verran että pääsi sisälle ja käydä vielä kun oli jonkin verran valoisaa pilkkomassa puita valmiiksi tuvan puuvaraston täydentämistä varten. Tupa ei ole suuren suuri, mutta siellä on kaikki tarpeellinen.

Sininen hetki.

Nälkähän siinä hiihtäessä ja latua umpihankeen tehdessä tuli. Gourmeeateria oli tällä reissulla makkaraa ja perunamuusia. Jälkiruuaksi kiehautimma kahvit. Oli meillä herkkujakin mukana; ystävänpäivä oli ollut muutama päivä sitten. Joimme siis leivoskahvit.

Mökin kulmalta

Metsähallitus huoltaa tätä idyllistä ja pientä tupaa. Puita on tuotu lisää. Kyllä olemme onnellisessa asemassa kun meillä on tällainen mahdollisuus käyttää näitä tupia. Pitäisi vain jokaisen muistaa kämppäelämän säännöt. Kaikki se mikä jaksetaan kantaa mukana jaksetaan kantaa myös paluu matkalla, vaikka tyhjänäkin. Puita tuodaan seuraavalle valmiiksi ja vuollaan muutama kiehinen, jotta tulen saaminen kamiinaan on helppoa. Siistitään tupa lähtiessä, jotta seuraavalla tulijalla on sinne mukava tulla.

Hyvin nukutun yön jälkeen katse ikkunaan; tältä siellä ulkona näyttää. Täällä nukkuu aina kuin tukki. Monet ihmettelee että miten siellä tarkenee. Mökissä on todella tehokas kamina, ongelmana on mieluummin se että on liian kuuma.

Aamulla on pakko saada kahvia. Kamina oli tietenkin jo sammunut aamulla ja tulet piti virittää uudelleen. Pian kahvivesi jo kiehuikin ja pääsimme aamukahville.

Vermeet rinkkaan, tuvan siivous ja paluumatkalle.


Helppohan se nyt on hiihtää kun on itte eilen ladun tehnyt, eikä yöllä ole tullut lunta lisää.
Puut kantavat melkoista lumikuormaa.

Niin oli mukava reissu että innostuimme tekemään loppumatkasta lumitaidetta ;)

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...