perjantai 16. syyskuuta 2016


Pitihän se tänäänkin lähteä Lapin ihmeitä katselemaan. Asfalttitieltä pienelle hiekkatielle, sitä noin 15 kilometriä. Varovasti ajettava ettei riko autoa. Koordinaatit tiedossa ja siihen mistä lyhyin matka kohteeseen auto parkkiin. Viitta opastaa Lentokonejängälle. Lentokonejänkä on saanut nimensä suoalueelle pudonneen lentokoneen mukaan. Eipä muuta kuin kumpparit jalkaan, koska odotettavissa on että niitä tarvitaan suon ylityksessä.

  Alkumatkasta kaunista ruskan värittämää helppokulkuista maastoa ja puolukoita ihan poimittavaksi asti.

Välillä sai todeta että jalkinevalinta osui ihan nappiin. On sitä tänä kesänä satanut niin että kaikki suot ovat vähintäänkin märkiä.

Kaunista Lappilaista suomaisemaa sai ihailla matkan varrella.


Kohde löytyi ongelmitta. Suoalueelle pudonneen lentokoneen JK-263 ampuivat alas saksalaiset Lapin sodan loppuvaiheessa 15.10.1944 heti sen noustua Rovaniemen kentältä. Lapin Lennoston Kilta ry on pystyttänyt paikalle muistomerkin muistoksi tuosta traagisesta tapahtumasta. Muistomerkin läheisyydessä on edelleen pudonneen lentokoneen osia. Niiden katseleminen pistää mietteliääksi.

Muistomerkissä oleva laatta joka kertoo tärkeimmän. Ja tästä sitten paluumatkalle. Tämänkään muistomerkin olemassaososta vain harva tietää. Paikan lähimaastoissa olen vuosien saatossa poiminut hillaa, mustikkaa ja puolukka niitä Lapin superfoodeja.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...