sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Paloja Kemijoesta.

Kemijoki on suomen pisin joki 550 kilometrin mitallaan. Kuvassa iltaruskoa kemijoella Tervolan keskustan kohdalla Kemijoen ylittävälle sillalle päin kuvattuna.


Sumuinen aamu Kemijoella. Tulin koirien kanssa rantaan ja sumua oli niin paljon että jokea ei juurikaan näkynyt. Aivan kuin edessä olisi ollut muuri. Vajaassa kymmenessä minuutissa aamu alkoi kirkastua ja Kemijoen ääriviivat alkoivat selkeytyä ja aurinko paistaa.

Jätkänkynttiläsilta ylittää Kemijoen Rovaniemen keskustan kohdalla hieman Kemijoen ja Ounasjoen yhtymäkohdasta etelään. Silta on Rovaniemen keskustan ehdoton maamerkki. Silta valmistui 1989 ja se on suomen ensimmäinen vinoköysisilta.

Kemijkea Rovaniemen keskustan kohdalla.

On siis syksy kuljen Kemijoen rantaan, tuuli ei tuule mutta sade vielä jaksaa. Sydän kyllä tuntee ja jalat vielä kantaa. Vähän laulun sanoja muutellen ;)

Talvella Kemijoki on väylä, jossa ihmiset liikkuvat hiihtäen, kävellen, moottorikelkalla ja monella muulla välineellä. Ennen kuin suuntaa Kemijoen jäälle kannattaa varmistaa missä jää kantaa. Joessa on virtapaikkoja joissa jääpeitettä ei synny koko talvena.

Kemijoki saa alkunsa Keminhaarassa Savukoskella. Kuva on otettu Ruuvaojan kohdalta Savukoskella, missä Kemijoki on vielä pieni erämainen joki.

Muisto ajasta, jolloin Kemijoella uitettiin puuta etelämmässä sijaitseville sahoille. Kemijoen uitto alkoi 1860 luvulla ja jatkui vuoteen 1991 saakka, jolloin puun kuljetus siirtyi kokonaan rattaille. Uitto työllisti ja oli osa lappilaista elämää rytmittäen vuodenkiertoa. Puunkaato päättyi yleensä maaliskuulla, jonka jälkeen puut mitattiin, leimattiin ja parkattiin. Jäiden lähdön jälkeen aloitettiin puiden uitto kohti etelää. Uitosta muistuttavia rakennuksia ja rakennelmia on Kemijoen varrella vielä lukemattomia. Kemijoki on nykypäivänä kahlittu jättiläinen; joessa on 21 voimalaitosta. Jos haluat tutustua Kemijoen historiaan tarkemmin, limkistä löydät lisää tietoa. https://vimeo.com/120462964 


Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...