maanantai 10. lokakuuta 2016

Sunnuntairetki hiidenkirnuille

Sukulanrakan hiidenkirnut sijaitsevat Rovaniemen kaupungin Rautiosaaren kylässä noin 22 km kaupungin keskustasta Kemijoen Itäpuolentietä lounaaseen päin Tieltä numero 926 on selkeät opasteet Hiidenkirnuille. Kuten kuva kertoo kulku alueella omalla vastuulla. Suurimpien kirnujen edessä on suojakaiteet, joten normaalia varovaisuutta noudattaen putoamisvaaraa ei ole.

Opastaulussa on infoa alueesta ja kirnujen sijainti. Alueella on 14 kirnua, joista kolme on huomattavan syviä ja kuuluvat suomen suurimpiin kirnuihin.

Sukulanrakkaa.


Paholaisen liemikirnu on suurin kirnuista. Se sijaitsee kallion juurella, leveyttä sillä on noin 8 metriä ja syvyyttä noin 15 metriä. Kyllähän tässä melkoisen sopan keittäisi!

Toinen isoista kirnuista on Ison Hiiden piilopirtti. En suosittele kirnun sisään menemistä, vaikka siellä tikapuut onkin.

Jyrkimpiin kohtiin on tehty portaita kulkua helpottamaan.

Sukulanrakan ainutlaatuiseen luontoon voi tutustua tarkemmin kiertämällä hiidenpolun. Polulta puuttuu opasteet, mutta kulkijat ovat "kuluttaneet"polun niin että sitä on kohtuullisen helppo seurata.

Pikkukirnu

Hierinkiviä. Hiidenkirnut syntyivät noin 10 000-11 000 vuotta sitten kun mannerjään sulamisveden virtaus otti mukaansa hyvin kulutusta kestäviä lohkareita ja sulamisvesitunneliin syntyi voimakkaita vesipyörteitä, joissa nämä kivet tekivät työtään ja porautuivat allaolevaan kallioon muodostaen pyöreitä kuiluja - hiidenkirnuja.

Sulamisvesivirta vei Sukulanrakalta irtomaapeitteen, joten kalliot ovat melkein paljaita vieläkin. Ihmetellä vain voi kuinka alueella kasvavat männyt saavat kalliosta sellaisen otteen että pystyvät kasvamaan siinä.

Kallion ja männyn yhteiseloa.

Rautiosaaren kyläyhdistys ylläpitää ja huoltaa aluella olevia rakennuksia ja ympäristöä. Hiidenkota on siisti kota joka on lukittu. Kotaa voi vuokrata korvausta vastaan Rautiosaaren kyläyhdistykseltä.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...