tiistai 17. tammikuuta 2017

Poroja ja Ossauskosken maisemia

 Matkalla Kemiin pääsin aitiopaikalle kuvaamaan porojen ruokailua pellolla. Eivätpä nuo paljon kuvaamisesta välittäneet, välillä vain mulkoilivat että mitähän se tuokin ;) Lappilaisille poro ei ole mikään ihmetys. Meitä asukkaita täällä on noin 180 000 ja poroja hieman yli 200 000. Eli jos tasaisesti jaettaisiin meillä kaikilla olisi oma poro ja vähän ylikin. Tällainen poroparttion kohtaaminen on ihan mukavan turvallinen siihen verrattuna että kohtaat poron kurvin jälkeen keskellä tietä ja teet sen äkkijarrutuksen väistääksesi porokolarin.
Nämä porot ruokailivat viljellyllä pellolla tällä kertaa. Luonnossa porolla on kuitenkin huomattavasti enemmän valinnanvaraa, ne käyttävät ravinnokseen jopa 300 eri kasvilajia. Porojen väritys vaihtelee lähes mustasta aivan valkoiseen. Tumma poro on musikki, vaalea suivakko ja valkea valkko. Valkealla naarasporolla on saamelaiskulttuurissa erityinen merkitys; se on ollut poronhoitajien onneneläin, jollainen jokaisella pitäisi tokassaan olla.

Tässä mennään jotoksella. Jotos on porojen polkema ura hangessa. Porot nimetään iän mukaan mukavasti. Siermukka ja kermikkä on poro toisena kesänään. Vuonnelo on naarasporo toisella ikävuodellaan ja kolmannella ikävuodellaan sitä kutsutaan vaatimeksi. Urakka on urosporo toisella ikävuodellaan ja kolmannella ikävuodellaan se on vuorso. Yli kolmevuotias urosporo on hirvas. Kun porolle kertyy ikää yli kuusi vuotta niin nimet loppuu ja siitä tulee nimiloppu. Jos porotalouden sanasto kiinnostaa enemmän niin hyvä paikka tutustua niihin on osoitteessa http://www.sallawiki.fi/wiki/Porosanastoa

 Poro on hyvin arktisiin olosuhteisiin sopeutunut, eikä kuvaushetkelläkään -18 asteen pakkanen niiden ruokailua häirinnyt. Näillä poroilla ei ole kovinkaan juhlavat sarvet tähän aikaan vuodesta. Poron sarvi on muuten maailman nopeimmin kasvavaa luuta, se voi kasvaa kiivaimpaan aikaan kesällä jopa 2 cm vuorokaudessa.

Ossauskosken voimalaitoksella piti pitää pieni tauko ja ihailla talvista maisemaa.

Ossauskosken voimalaitoksen  alapuolella joki on sulana ja vedestä nouseva usva tekee maisemasta pakkaspäivänä kivan utuisen.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...