maanantai 21. marraskuuta 2016

Talvi tulee Pyhäportille

Pyhäportti on Vähäjoessa oleva koski. Vähäjoki laskee Kemijokeen idästä Tervolan keskustan pohjoispuolella. 

Pyhänportin koski on aika huonosti tunnettu luontokohde, joka on kuitenkin mm. melojien parissa suosittu. Joen pohjoispuolelta kääntyy pikkutie, jossa viitta Pyhäportti. Tien päässä on näköalatasanne, josta voi käydä ihailemassa "Tervolan Niagaraa". Osa koskesta pysyy sulana läpi talven.

Vähäjokeen rajoittuu Pyhäportin 12 hehtaarin lehtojensuojelualue.

Joen rannalla on suojelualueella vanhaa metsää. Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksen (ja monen muunkin tutkimuksen mukaan) metsä rauhoittaa, kohentaa mielialaa ja laskee jopa verenpainetta. Nämä myönteiset vaikutukset saa jo 20 minuutin metsässä olon jälkeen. Kyllä tällä reissulla tuli taas hoidettua terveyttä.


Talvi tekee tuloaan joella ja muodostaa mielenkiintoisia jäälauttoja pyörrekohtiin.

Alueen puissa on paljon naavaa, partajäkäläksikin kutsuttua. Jos puissa kasvaa runsaasti naavaa se kertoo siitä että ilmansaasteista ei ole ollut haittaa.Puhtaassa ilmassa naava saattaa kasvaa 10-20 cm pitkäksi. Naavoja on käytetty lääkekasvina ainakin tuhat vuotta mm. haavojen hoitoon. Ne sisältävät naavahappoa, jolla antibioottisia vaikutuksia. Naavasta voi tehdä naavatinktuuraa, joka on tehokas lääke flunssaan. Ohje naavatinktuuraan: 1 dl laadukasta vodkaa kaadetaan kahden naavadesin päälle ja annetaan seistä lasipurkissa kuusi viikkoa ja siivilöidään. Helppoa kuin heinänteko! Älä kuitenkaan kerää naavaa ilman maanomistajan lupaa.

Vanhan metsän puista löytyy myös runsaasti kääpiä. Suomessa tavataan noin 230 kääpälajia, joista tässä muutama esimerkki.

Tässä kannossa oli jotain veistoksellisuutta.

Valitettavasti vastaan tuli myös tällainen kohde. En jaksa ymmärtää kenellä on niin paljon viitseliäisyyttä että raahaa jätteensä syvälle metsään luonnonsuolejualueen rajalle kun ne samalla vaivalla kuljettaisi asiamukaiseen jätteidenkäsittelypaikkaan.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...