maanantai 5. joulukuuta 2016

Älä ala geokätköilijäksi

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää ja laji, jota voit harrastaa missä päin maailmaa tahansa. Alkuun pääset hyvin pienillä sijoituksilla. Tarvitset vain älypuhelimen jossa on gps -paikannus tai pelkän gps-laitteen, johon sijoitat netistä geokätköilysivustoilta kätkön koordinaatit jonka aiot etsiä. Ja ei muuta kuin etsimään purkkia pusikosta ;)
Mutta, mutta... pieni varoituksen sana. Kätköily on erittäin addiktoiva harrastus, josta hyvin nopeasti muodostuu pakkomielle. Se vie lopulta kaiken vapaa-aikasi, rahasi ja pahimmassa tapauksessa myös henkesi kun tavoittelet jotain liian ylhäällä tai alhaalla tai jossain muussa "vaarallisessa" paikassa sijaitsevaa kätköä.
Ystäväpiirisi saattaa myös muuttua, ellet sitten saa tautia tartutettua myös heihin. Parasta olisi että myös kaikki perheenjäsenesi alkaisivat kätköilijöiksi, koska ethän sinä enään sen jälkeen heitä juuri muuten näkisi, kun olet aina menossa kätkölle.
Pian huomaat myös että alat varustautumaan löytääksesi niitä vähän vaativampia kätköjä. Kunnon kätköilijällä on jokaisen takin taskussa pari kynää, jotta voi kätkön löytäessään raapustaa nimen kätkörasian sisällä olevaan logikirjaan. Kätköilijn varustuksiin kuuluu myös georeppu, jossa varusteita ja pitemmällä reissulla myös eväitä kuljetetaan. Hyviä apuvälineitä ovat magneetit, sukset, lumikengät, otsalamppu, erilaiset "jatko kädet" (ongen vapa, harjan varsi jne) Joissain kätköissä myös kokoon taitettavat tikapuut auttavat kun tavoittelet esimerkiksi korkealla puussa olevaa kätköä. Autokin pitää ennen pitkää vaihtaa maastoautoksi, jotta pääset sujuvasti niille vähän huonoimmillekin teille ja voit kuskata kaikki tarvitsemasi apuvälineet mukanasi. Mitä kauemmin lajia harrastat sitä paremmin varustaudut. Sehän ei haittaa, koska harrastus saakin maksaa ;)
Kun olet kotikonnuilta löytänyt jo melkein kaikki kätköt niin alat suunnittelemaan erityisiä georeissuja paikkaan jos toiseenkin. Voit joutua harrastuksesi myötä esimerkiksi Leville kiertämään Levin kierros nimistä kätkötrailia näihin lumisen kauniisiin maisemiin. Siinä hurahtaa tunti jos toinenkin kun niitä on etsittävänä 63 kappaletta ja matkaakin kertyy lähemmäs 20 kilometriä. Jos et kerralla löydä kaikkia, joudut palaamaan suurella todennäköisyydellä uudelleen paikanpäälle, jotta saat hymynaaman jokaisen kätkön kohdalle.


Kun kätköilijä on menossa kätkölle hän saattaa näyttää ja käyttäytyä hieman kummallisesti. Kätköilyn luonteeseen kuuluu että kätköä ei paljasteta ulkopuolisille, joita myös jästeiksi kutsutaan. Kätköilijä saattaa esimerkiksi kumartua sitomaan kengännauhojaan, vaikka kengissä ei nauhoja olisikaan tai etsimään pudonneita autonavaimia, jotka ovat ihan varmasti takin taskussa tallessa. Voidaan myös käyttää useamman lähestymisen taktiikkaa, jos ensimmäisellä lähestymisyrityksellä kätkön läheisyydessä oli liikaa liikennettä. Täytyy tunnustaa että joskus on kyllä pitänyt paljastaa mitä on tekemässä. Viikonloppuna olin Levillä kätköilemässä, olin juuri käynyt kätköllä ja kahlasin lumihangesta takaisin latupohjalle vastaan tuli hiihtäen kaksi vanhempaa herrasmiestä, joista toinen sponttaanisti kysyi "Oletko pahastikin eksyksissä?" No siinä oli sitten pakkoa kertoa mitä olin tekemässä etteivät nyt ihan hölmönä pidä. Hetki siinä lajista tarinoitiin. Molemmat sanoivat että ollaan me kuultu että semmonenkin harrastus on olemassa.

Kätköilijän jäljet hangessa

Tällä kertaa kätkö löytyi helposti puun oksalta. Kätkörasiana tällä kertaa muovinen pet-putkilo ja sisällä logikirja johon nimimerkki sitten raapustetaan, kirjataan se sitten geokätköilysovellukseen ja sitten ei muuta kuin seuraavalle kätkölle. Kätkö tietenkin jätetään paikalleen ja samalla tavalla kuin se siinä olikin.


Toisinaan kätkön löytäminen tai käsiin saaminen ei ole ihan helppoa. Joskus paikan päällä on pitänyt käydä useammankin kerran apuvälineiden kanssa ennenkuin "purkki" on paikallistunut ja nimet logiin kirjoitettu. Joskus yhden kätkön löytämiseen on mennyt kokonainen päivä, jos se on sijainnut riittävän kaukana autolla kuljettavasta tiestä tai maasto on ollut erittäin haastava.
Kaiken kaikkiaan laji on todella antoisa. Kätköillä voit yksin, kavereiden tai perheen kanssa. Löydät myös uusia kavereita, jotka ovat saaneet saman viruksen ;) Lapsetkin innostuvat kätköilystä helposti, kunhan valitset vain kätkön niin että se on myös lapsille soveltuva. Tulet löytämään hienoja paikkoja ja opit asioita, joista et ilman harrastusta tietäisi mitään. Laji tarjoaa haastetta sekä kropalle että kopalle. Niin että kahta en vaihda...  ja se toinen oli?
Lisää tietoa kätköilystä www.geocaching.com, www.geocache.fi ja www.geokätköt.fi
Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...