maanantai 26. joulukuuta 2016

Lumikenkien testausta Ounasvaaralla

 Mukava Joulu perheen kanssa vietetty. Jouluruokia on tullut parin päivän ajan syötyä niin että tänään Tapaninpäivänä oli jo sellainen olo että ulos luontoon pitää päästä. Siispä suunta kohti Ounasvaaraa ja mukaan lumikengät, jotka sain viime keväänä syntymäpäivälahjaksi. Tämä oli siis niiden ensimmäinen varsinainen testausreissu. Aikaisemmin olen aina lainannut lumikenkiä kavereilta, eikä niiden kanssa ole oikein päässyt aivan sinuiksi.

Hyvin sai säädettyä omaan jalkaan sopivaksi ja ei muuta kuin menoksi kohti vaaran huippua.
Arvellaan, että lumikenkiä on käytetty jo tuhansia vuosia, jopa 6000 vuotta sitten. Keski-Aasiasta on löydetty merkkejä muinaisista lumikengistä, toisin sanoen jalkaan kiinnitetyistä puisista välineistä, jotka helpottivat kulkua upottavassa lumessa. Niitä on käytetty sekä metsästyksessä että sotajoukkojen liikkumisen apuna, onpa jopa eläimille kiinnitetty jalkoihin levymäisiä lumikävelyn apuneuvoja. Lumikengät tunnetaan kuitenkin ehkä parhaiten eskimoiden  ja intiaanien historiasta. Lähde: Wikipedia
Kuva Ounasvaaran huipulta. Valoa vaaranpäälle tuo laskettelurinteen valot.


Ounasvaaran päällä risteilee monenlaisia reittejä; vaellusreittejä, hiihtoreittejä ja talvikävelyreittejä. Lumikengät jalassa olet kuitenkin reiteistä vapaa ja voit kulkea melkein mistä vain haluat.

Matkan varrella tuli vastaan tuntemattoman taiteilijan tekemä lumiukko ;) Hieno!

Ounasvaaran huipulla oleva näkötorni. Sinne kiipeämällä pääset ihailemaan Rovaniemeä aika komeasta kulmasta.

Tänään oli pakkasta n. -8 astetta ja lunta sateli hiljalleen.


Lumi ja jää huurtaa kaikki rakennelmat omalla tyylillään.

Pylväskin on saanut jääkuoren.

En koskaan lakkaa ihailemasta talven taidetta.

Paluumatkan lumisia maisemia.

Tykkylunta puissa jo ihan mukavasti. Tykkylumeksi kutsutaan puihin lujasti kiinni tarttunutta lumikertymää, joka on syntynyt lumihiutaleiden lisäksi muusta kiinteässä olomuodossa olevasta vedestä. Kun tykkyä on liian paljon puut taipuvat maata kohti tykyn painon kertyessä, saattavat vaikka katketakin jos kuorma kasvaa liian suureksi.

Infotaulun kertomaa. Lumikenkäilin siis myös muinaisrannalla.

Lumista maisemaa.
 Hieno reissu tämäkin. Piti todeta että lumikenkäni olivat varsin mainiot. Säädöt pitivät hyvin, pysyivät hyvin kiinni ja kengät olivat sopivan kapeat, ei siis tarvinnut kävellä jalat harallaan ;) Lumikenkäilyä kannattaa jokaisen kokeilla! Lumikenkäily on helppo ja hauska lähes kaikille sopiva laji. Se joka osaa kävellä, osaa myös lumikenkäillä. Lumikenkäilijä menee minne haluaa eikä ole riippuvainen valmiiksi tehdyistä reiteistä.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...