maanantai 17. heinäkuuta 2017

Maupertuisin jalanjäljillä

Tänään työpäivän jälkeen ajattelin käydä Nivavaaran huipulla toisen kerran. Miksi toisen kerran? Upeat maisemat ja geokätkö, jota en edellisellä kerralla löytänyt. En muuten löytänyt sitä nytkään, vaikka kuinka hain. Ei haittaa, hienot on maisemat vaaran päältä Suomen ja Ruotsin rajajoelle.
Nivavaara oli Kaakamavaaran kanssa ensimmäisiä vaaroja, jotka maanmittari Maupertuis ja Outhier näkivät kun he tähystelivät Tornion kirkon tornista. Mauripertuis poikkesi huipulla 1736, yöpyikin siellä. Historia on mielenkiintoista ja kulkiessaan voi aina miettiä sitä mitä tällä paikalla on tapahtunut aikojen saatossa.

Nykyisin vaaralle vie merkitty reitti, joka lähtee koordinaateista N66.06.976 E023.57.104. Reitti vaaralle on noin 700m pitkä pistoreitti, jonka kulkemiseen menee vauhdista ja kunnosta riippuen n. 30-60 minuuttia. Matkaanhan minulla ei kauan mennyt, mutta sitä kätköä etsin ainakin tunnin. Ei harmittanut yhtään vaikka en löytänyt, tänne voi palata vielä kolmannenkin kerran. Helposti saavutettavissa oleva retkeilykohde.

Alkumatka reitistä on metsäistä. Hyttysiä piisasi alkumatkalla. Kun lähdin autolta näin kyykäärmeen, joka vilisti niin nopeasti piiloonsa, että en ehtinyt kuvaa ottaa. Rauhaa rakastava eläinhän se on, ja pakenee aina kun voi.

Ylhäällä on lohkareista kivikkoa. Reitillä on hyväkuntoisia porrasrakennelmia jyrkimmissä kohdissa.

Lohkareita ja maisemia. Minä kolusin ja etsin sitä kätköä, mutta ei se vain antautunut. Välillä piti huilata ja kuvata maisemia.

Vaaran päällä on myös laavu ja tulipaikka. Puuhuoltoa ei ole, joten puut pitää tuoda itse mukanaan. Minä en nyt tuonut puita mukanani, enkä makkaroita paistanut...toisella kertaa sitten.

Mikäs tässä on kahden valtakunnan rajalla ihailla maisemia.Täällä Suomi ja joen toisella puolella Ruotsi. Kannattaa käydä!

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...