tiistai 7. helmikuuta 2017

Auringonlasku Isohaaran voimalaitoksella

Isohaaran voimalaitos ja sen kuohut ovat tuttuja jo lapsuudesta. Muistan kun keväisin poljimme polkupyörillä ohijuoksutusten aikaan katsomaan kuohuja, jotka lapsen silmissä olivat aivan uskomattomia. Muutama päivä sitten oli taas kerran matka kohti Kemiä ja Isohaaran voimalaitolsella upea auringonlasku. Pakkasta oli noin 15 astetta. Aivan pakko oli pysähtyä kuvaamaan, vaikka kuvatessa sormet olivat aivan kohmeessa. Muuta ei voinut kuin ihailla värien leikkiä Isohaaran voimalaitokselta merelle päin. Isohaaran voimalaitos on Kemijoen ensimmäinen voimalaitos. Sen rakentaminen on aloitettu sotien jälkeen keväällä 1945 ja se on valmistunut vuonna 1949. Myöhemmin voimalaitosta on laajennettu ja otettu uusia nykyaikaisia koneistoja käyttöön. Nykyisin se jauhaa sähköä lappilaisten tarpeisiin. Kuvat on otettu Isohaaran voimalaitoksen patosillalta pakkaspäivänä kohti uutta moottoritiensiltaa. Hieman eri kuvakulma ja värit ovat aivan erilaiset.



Isohaaran voimalaitoksen teho on 113 megavattia ja pudotuskorkeus 12,2 metriä. Voimalaitoksen omistaa Pohjolan Voima Oy.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...