tiistai 7. helmikuuta 2017

Syväletto

Toinen päivä peräkkäin kun piti lähteä saarikätköä tavoittelemaan. Kohteena Syväletto, saari Kemin edustalla. Tulimme autolla Ajoksen uimarannan kohdalle. Ajattelimme päätieltä kääntyessämme, että noinkohan tuonne pääsee autolla. Pääsihän sinne, hyvinkin. Yllätys oli suuri kun tulimme parkkipaikalle, siellä oli muutama muukin. Paikalla oli nimittäin alkamassa pilkkikilpailut. Me lähdimme taivaltamaan reilun kilometrin matkaa kohti saarta ja hetken päästä pilkkijätkin ryntäsivät jäälle etsimään sitä ottipaikkaa, mistä voittokalat napataan.

Suoraan kohti Syväleton saarta.

Syväleton saaren eteläiset naapurisaaret ovat Munakari ja Munakarinletto ja pohjoinen naapuri Laitakari. Mielenkiintoista tutustua näiden alueiden historiaan. Syväleton ja Laitakarin historia nivoutuu vahvasti toisiinsa. Laitakarissa toimi saha vuosina 1862-1939, ja saarella oli parhaimmillaan 300-400 asukasta. Viimeiset asukkaat muuttivat saaresta pois tammikuussa 1966. Syvälettoon rakennettiin telakka hinaajia ja muita aluksia varten. Saaressa talvehtivat ennen vuosisadan vaihdetta ja 1900-luvun alussa useat Laitakarin sahasaaren ja Kemiyhtiön höyryhinaajat. Nykyisin saaressa on vielä nähtävillä muistoja tuosta ajasta raunioiden merkeissä.


Raunioita Syväletossa

 Saaressa on yleinen laituri ja saaren eteläisemmässä kärjessä on laavu, jossa hiihtäjät, kelkkailijat tai kesäisin veneellä liikkujat voivat pitää taukoa ja lämmitellä nuotion loisteessa.

Saaren eteläkärjen laavu
 Palatessamme kätkön löytymisen jälkeen saaresta olivat pilkkikilpailuun osallistuvat jo virittelemässä välineitään neljä tuntia kestävään kisasuoritukseen. Kilpailuajan lisäksi siirtymiseen jäälle ja sieltä poistumiseen varataan puoli tuntia sekä ennen kisaa että kisan jälkeen. Pilkkikilpailuissa voi olla useita eri sarjoja. Periaatteena on että esimerkiksi painavin kala tai saatujen kalojen yhteispaino ratkaisee voittajan.
Mikä saa ihmisen kököttämään jään päällä tuijottaen jäähän kairattua reikää tunnista toiseen? No senhän vain pilkkijä tietää!


Pilkkijöitä kairoineen ja pilkkireikä jäällä.

Ei kommentteja:

Metsäsuksilla Pohjasenlammelle

Lunta on meillä tänä vuonna todella paljon. Välillä tulee kuitenkin sellainen olo että erämökille on päästävä. Mietittiin välineitä; lumiken...